Як можна купити електроенергію на біржі «Українська енергетична біржа»?

З середини літа 2019 року в Україні діють електронні аукціони. На них можна придбати електроенергію. Такі аукціони проводить «Українська енергетична біржа» www.ueex.com.ua/presscenter/news/kupiti-elektroenergiu-na-birzhi-ukrainska-energetichna-birzha/. Існує закон «Про ринок електроенергії», який регулює подібні торги. Нові діючі правила спрямовані, насамперед, на постачальників і виробників.

Як придбати електроенергію – пояснюють фахівці ТБ «Українська енергетична біржа»

Біржа має онлайн платформу. На ній можна зробити покупку електроенергії за договорами з двох сторін. Така платформа є на Україні в даний час єдиною, яка здійснює такі операції.

Раніше робота ринку відбувалася за такою схемою:

Виробники продавали оптом електроенергію підприємству держави. Далі підприємство перепродавали ресурс енергопостачальним компаніям. Вони в свою чергу продавали електроенергію кінцевим споживачам. Купівля здійснювалася за строго встановленими тарифами.

В результаті ціни дуже сильно накручувалися і ставали захмарними. Це було не дуже зручно споживачам. Адже платежі мали дуже великі цифри.

Надалі після реформи ціни стали формуватися на вільних умовах. Велику роль стала грати

конкурентоспроможність компаній. Споживачі отримали можливість отримувати електроенергію одним з чотирьох способів:

  • підписання відповідного договору з постачальником або виробником.
  • Купівлі за вільною ціною «на завтра».
  • купівлі на внутрішньому ринку відразу без посередників за лічені хвилини.
  • купівлі на балансує ринку. Тут покупка і продаж ЕЕ здійснюється з метою врегулювання небалансів.

Кожен бажаючий може купити електричну енергію на електронній платформі. Просто необхідно пройти реєстрацію. Таким способом стали діяти більшість споживачів. Адже тут він самостійно може призначати ціну.

Продаж на цій платформі здійснюється з допомогою спеціальної програми «Біржова електронна торгова система». Формат аукціонів електронного типу забезпечує відкритість і дає гарантію добросовісної конкуренції між всіма учасниками.Співпраця з ТБ «Українська енергетична біржа» дає можливість підтримки кваліфікаційних спеціалістів, які у разі необхідності допоможуть в вирішенні питань, які виникли.

Можливо за електронними аукціонами дійсно майбутнє. Адже дуже зручно здійснювати покупки через інтернет. Купівля електроенергії здійснюється різними способами, в тому числі і в електронному вигляді.